Uudessa kirjassa käsitellään aistitiedon vaikeuksien tunnistamista ja sitä, miten toimintakykyä voidaan tukea aistiystävällisellä ympäristöllä.

Tietoisuus ihmisen neurokehityksestä ja siihen liittyvistä vaikeuksista on lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana. Samalla tutkimustieto aistitiedon käsittelystä ja siihen liittyvistä piirteistä tai vaikeuksista on merkittävästi lisääntynyt.


Aistitiedon käsittelyllä on merkitystä muun muassa vireystason ja tarkkaavuuden säätelyssä, uusien taitojen oppimisessa ja vuorovaikutustaitojen kehittymisessä. Toisaalta nämä taidot vaikuttavat myös siihen, miten aistitietoa jäsennetään ja tulkitaan. Keho ja mieli toimivat kiinteässä ja jatkuvassa yhteistyössä.


Aistitiedon käsittelyn vaikeudet – ymmärrystä ja sujuvampaa arkea on ensimmäinen suomalaisin voimin toteutettu tietokirja aistitiedon käsittelyn vaikeuksista. Kirjassa käsitellään aistitiedon vaikeuksien tunnistamista ja sitä, miten toimintakykyä voidaan tukea kotona, harrastuksissa, varhaiskasvatuksessa, koulussa ja opinnoissa sekä työelämässä.


Kirjan toimittaja Anita Puustjärvi on lastenpsykiatrian vastaava lääkäri Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Hän toimii myös ADHD Käypä hoito -työryhmän puheenjohtajana.



– Aistitiedon käsittelyn vaikeuksia voi ilmetä eri aistijärjestelmien alueella ja ne voivat olla ilmiasultaan moninaisia. Esimerkiksi joku henkilö voi reagoida voimakkaasti toisen ihmisen harmittomaan kosketukseen, kun taas toinen voi etsiä vahvoja aistikokemuksia, jopa itseään vahingoittaen.


Anitan mukaan erityisesti neurokehityksellisiin häiriöihin kuten autismikirjon häiriöihin ja aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD:hen liittyy usein erilaisia aistitiedon käsittelyn vaikeuksia. Aistitiedon käsittelyn merkitystä oppimiselle ja käyttäytymiselle on kuitenkin tärkeä huomioida laajemminkin osana toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tukemista.

Toimintakykyä aistiystävällisestä ympäristöstä

Aistitiedon käsittelyn vaikeudet voivat heikentää arjen toiminnoissa suoriutumista, opiskelua ja sosiaalisiin verkostoihin osallistumista monin tavoin.


Lapin ammattikorkeakoulussa Osallisuus ja toimintakyky -osaamisryhmässä työskentelevän Anu Kippola-Pääkkösen mukaan tieto ja ymmärrys aistitiedon käsittelyn vaikeuksista auttaa vahvistamaan toimintakykyä, kun tukitoimia osataan räätälöidä tarkoituksenmukaisesti.


– Myönteinen asenneilmapiiri sekä aistiystävällinen ympäristö vähentää stressiä ja tukee siten toimintakykyä.


Anu on koulutukseltaan toimintaterapeutti ja yhteiskuntatieteiden tohtori, joka on suorittanut sensorisen integraation terapiamenetelmän opinnot Etelä-Kalifornian yliopistossa. Anu on ollut kirjoittajana useassa kirjan luvussa.


Kirjassa aistitiedon käsittelyä ei käydä pelkästään läpi lapsen kehitykseen, vaan myös nuorten ja aikuistenkin toimintakykyyn liittyen. Se soveltuu kasvatuksen ammattilaisille, sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille sekä eri alojen opiskelijoille ja kaikille asiasta kiinnostuneille.

Myönteinen asenneilmapiiri sekä aistiystävällinen ympäristö vähentää stressiä ja tukee siten toimintakykyä.

Janne Jokinen, Agrologiopiskelija

–Tutkimustietoa ja käytännön vinkkejä soveltavan otteen vuoksi kirja sopii ammattilaisten lisäksi myös henkilöille, joilla itsellään tai joiden läheisillä, on aistitiedon käsittelyn erityispirteitä tai vaikeuksia. Kirjaa voi hyvin hyödyntää omakuntoutuksen välineenä, Anu kertoo.


Anita Puustjärven ja Anu Kippola-Pääkkösen lisäksi kirjan kirjoittajina ovat M.A. Päivi Danner, FM Ulla Niutanen, FT Katja Jussila ja FT Nina Sajaniemi. Tekijät toivovat teoksen tarjoavan tietoa aistitiedon käsittelyn vaikeuksista ja etenkin siitä, miten mahdollisten vaikeuksien kanssa voi oppia selviytymään ja elämään antoisaa elämää haasteista huolimatta.

– Parhaimmillaan vaikeudet voivat osoittautua myös vahvuuksiksi, joiden kanssa eläminen voi opettaa sinnikkyyttä ja mahdollistaa monimuotoista luovuutta yhteisössä ja yhteiskunnassa, Anita ja Anu kannustavat.
Kirjan kustantaja on Santalahti-kustannus