Mukaan MTI:n yhteistyöverkostoon
Pohjoisessa matkailu kasvaa yhä voimakkaasti vaikutten sekä yhteiskuntaan että ympäristöön ja koskettaen monia eri alan toimijoita.
Tervetuloa mukaan Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin toimintaan. Osallistua voi esimerkiksi tekemällä yhteistyötä tutkimus- ja kehittämishankkeiden puitteissa, tarjoamalla opinnäytetöiden tai projektitehtävien aiheita, toimimalla kummiyrityksenä tai osallistumalla koulutuksiin ja työpajoihin.
Kumppanimme kertovat
Tutustu kumppanitarinoidemme kautta erilaisiin toteutuneisiin yhteistyömuotoihin.
Vastaamme TEM:ssä kansallisista matkailupolitiikan painotuksista ja matkailualan kehittämisestä. Se edellyttää, että meillä on käytettävissämme alan uusimmat tutkimustiedot. Saamme MTIn asiantuntijoilta tietoa ajankohtaisista aiheista, kuten matkailun jakamistaloudesta ja kestävistä liikkumisen palveluista. Osallistumme puolin ja toisin merkittävien tutkimus- ja kehittämishankkeiden ohjausryhmiin.
Käytämme MTIn tutkimusraportteja päätöksentekomme tukena. Ne ovat käsitelleet esimerkiksi matkailuhankkeiden julkista rahoitusta, matkailutyötä ja toimialan työllisyyttä, kalastusmatkailua ja kotimaanmatkailua. Arktisen yliopiston Northern Tourism -tutkijaverkoston raportit Arktisten alueiden matkailun muutoksista ovat liittyneet ympärivuotisuuteen, urbanisaatioon ja liikamatkailuun. MTIn asiantuntijat ovat myös vieraanamme esitelleet matkailun tulevaisuuden uusia suuntauksia Pohjoismaiselle matkailuverkostolle.
Sanna Kyyrä
Johtava asiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö
Toteutimme tiedettä ja taidetta yhdistävän Maan ääni -näyttelyn. Se on avoinna retkeilijöille Pyhä-Luoston kansallispuiston tuvilla elokuuhun 2024 asti. Halusimme herätellä pohtimaan, millaisia vieraita me ihmiset olemme, kun kyläilemme metsässä. Tieteellisen ja taiteellisen työn yhdistäminen oli hedelmällistä: sanat ja taidevalokuvat avaavat yhdessä monia näkökulmia luonnon monimuotoisuuden kokemiseen.
Näyttely on osa Lapin yliopiston Matkailua lähelle -tutkimushanketta (Suomen Akatemia 2019-2023).
Pinja Metsäkoivu
Maan ääni -näyttelyn kuraattori, sisustusarkkitehti ja luova johtaja, taiteilija, Lapin yliopiston graafisen suunnittelun yliopisto-opettaja
Teimme yhteistyötä MTIn matkailututkijoiden kanssa Kohti kestävää saavutettavuutta -hankkeessa, ja toteutimme muun muassa laajan selvityksen maata pitkin matkailusta. Ympärivuotisen matkailun tukeminen on tärkeää, jotta matkailutoiminta olisi sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää. Meidän on oltava saavutettavissa kaikkina vuodenaikoina. Se tarkoittaa panostuksia raideliikenteen kehittämiseen ja maantieverkoston parantamiseen. MTIsta saatu asiantuntijuus auttoi meitä läpi hankkeen elinkaaren, suunnittelusta loppuraporttiin.
Marianne Hietalahti
Projektipäällikkö, KIDEVE Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta
Katja Kaunismaa
Kehittämisasiantuntija, KIDEVE Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta
Yhteistyöllämme MTIn/Lapin AMKin restonomikoulutuksen kanssa on jo vuosikymmenen mittaiset juuret. Olemme yhdessä kirkastaneet Rovaniemen kotiseutumuseon brändiä ja kehittäneet monin tavoin palveluidemme digitaalisuutta. eHospitality-hankkeessa paransimme kohdekokemusta ja digitaalista vieraanvaraisuutta: loimme aikuisten museoesittelyihin QR-koodit, uusimme kotisivut ja panostimme someen. Lisäksi kehitimme lapsiperheille Myllytontun polun, joka ideoitiin lastenkirjailija Annikki Setälän satuhahmojen pohjalta ja testattiin mobile eye tracking -menetelmällä. Yhteistyö jatkuu uusien hankkeiden parissa!
Kerttu Oikarinen, Totto-aktiivi
Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry